50.000 Ft feletti rendelés esetén a normál házhoz szállítás INGYENES!    

+36 1 250-1785

webshop@imaginelovas.hu

Hasznos tanácsok

MIRE FIGYELJÜNK A JUTALOMFALATOKNÁL

IMAGINE Lovas Szakáruház
IMAGINE Lovas Szakáruház
2022.09.15 14:39
MIRE FIGYELJÜNK A JUTALOMFALATOKNÁL

A jutalomfalatok adagolásánál se tévesszük szem elől a lovak takarmányozásának alapszabályait és mindig tartsuk szem előtt a napi takarmányadag egészét.

MIRE FIGYELJÜNK A JUTALOMFALATOKNÁL?


A közhiedelemmel szemben a kockacukor lónak nem való! Szerencsére ma már csak ritkán látni, hogy a lovasok cukkorral kedveskednének négylábú sporttársaiknak, habár a fogszuvasodás a lovaknál csak elenyésző veszélyt jelent, hiszen folyamatosan nőnek a fogaik. A baj inkább akkor jelentkezik, amikor az édes nyál a cukor ropogtatása közben a karámfára és hasonlókra folyik. A lovak ezeket a felületeket lenyalják, s gyorsan vesznek fel rossz szokásokat mint például a karórágás.

A fogkő szintén megemlítendő probléma lovaknál – eltávolítattása költséges és a lovak számára rendkívül kellemetlen. Melasztartalmú takarmányok elősegítik a  fogkőtermelődést, ezért válasszunk inkább melaszt nem tartalmazó jutalomfalatokat.



ELŐREGYÁRTOTT JUTALOMFALATOK



Manapság egyre nagyobb választékkal találkozhatunk a piacon. De mire is érdemes figyelni a finomságok vásárlásánál?


 a jutalomfalatok is tartalmaznak energiát – tehát csak korlátozott mennyiségben etetessük vagy csökkentsük a többi takarmány mennyiségét
 figyeljünk arra, hogy mit tartalmaznak – szélsőséges esetben előfordulhat bizonyos vitaminok és nyomelemek túladagolása
 gyógynövényes jutalomfalatoknál tudni érdemes, hogy sok kalciumot tartalmaznak

TERMÉSZETES JUTALOMFALATOK


A sárgarépa – magas béta-karotin tartalma miatt – nagyon egészséges. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, azaz elővitaminja. Nem kell félnünk a túladagolástól, hiszen a szervezet csak annyi béta-karotint változtat át A-vitaminná, amennyire szüksége van.  A répákat alaposan tisztítsuk meg, mielőtt a lónak adnánk azokat. Nem szabad fagyottan etetni és a zöld részeket is vágjuk le a magas nitráttartalom miatt.

Fontos arra is figyelni, hogy ne aprítsuk fel a répákat, mert a falánkabb jószágok a répaszeleteket nem rágják meg alaposan, így fennállhat a nyelőcső-elzáródás veszélye. A lovak nem csupán a sárgarépát, de a cukorrépát is szívesen fogyasztják. Nagyobb mennyiségben azonban kerüljük etetését magas cukortartalma miatt.

Almát szintén nyugodtan adhatunk lovainknak – akár nagyobb mennyiségben is. Két-három kilogramm közötti mennyiségekkel nem véthetünk hibát. Mivel az almában tartalmazott pektinek nem a vékonybélben, hanem a vastagbélben viszonylag gyorsan szívódnak fel, nem szabad ennél nagyobb mennyiségeket etetni érzékeny emésztőrendszerű lovakkal, mert hasmenést okozhat. A répához hasonlóan az almát se daraboljuk túl apróra, mert elzárhatja a nyelőcsövet. Sok ló szintén szívesen fogyasztja a banánt – szigorúan héj nélkül! Habár a banánhéj maga nem mérgező, a vegyszerek, amelyekkel permetezik őket, veszélyesek lehetnek lovaink számára.


KENYERET A LÓNAK?



 figyelem: a friss kenyér felfúvódást okozhat, ezért lovaknak csak kis mennyiségű, keményre száradt kenyeret szabad adni - jobb a biztonság
 a kenyeret a lehető leggyorsabban szárítsuk meg, hogy ne penészedjen
 penészes kenyeret tilos etetni  - kólikához vezethet, még minimális mennyiségű penész esetében is

Kis mennyiségekben természetesen gondtalanul kedveskedhetünk lovainknak ezekkel a falatokkal. A jutalomfalatok adagolásánál se tévesszük szem elől a lovak takarmányozásának alapszabályait:

 alaptakarmányból legalább 1 kg (inkább 1,5 kg) szárazanyag adjunk 100kg-onként. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 5-600 kilogrammos hobbiló esetén naponta 10-12 kilogramm jó minőségű réti szénával kell, hogy számoljunk.
 ideális az abrak több részre való elosztása úgy, hogy egy-egy etetéskor kisebb (lehetőleg 1 kg-nál nem több) adagokat etessünk
 mindig tartsuk szem előtt a napi takarmányadag egészét, ne adagoljunk átgondolatlanul takarmánykiegészítőket