50.000 Ft feletti rendelés esetén a normál házhoz szállítás INGYENES!    

+36 1 250-1785

webshop@imaginelovas.hu

Hasznos tanácsok

Az alábbi cikkekben összegyűjtöttük a legfontosabb szakmai ismereteket ahhoz, hogy kezdő lóbarátokból tudatos lovasokká és lótartókká válhassatok. Kérjük, ha most kezdesz ismerkedni a lovaglással, olvasd végig és alkalmazd az alábbi ismereteket ahhoz, hogy a közös munka számodra és lovadnak is minőségi időtöltés legyen. 

  Nincs korlátja annak, amit együtt tudtok

csinálni, ha lovad a részeddé válik.

Pat Parelli

 

 

RUHÁZATI TANÁCSOK

 

Ideális esetben a lovas ruházata csizmából, ehhez illő lovaglónadrágból, elegáns, az évszakhoz illő felsőruházatból, kesztyűből és három pontos rögzítéssel ellátott fejvédőből állna.

A biztonságos lovaglás, azon belül pedig különösképpen a fej védelme, a fej- és nyaksérülések megelőzése és elkerülése minden lovas számára legalább olyan fontos kellene, hogy legyen, mint a nyereg vagy a kantár.

 

A LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA

 

Minden lótulajdonos valószínűleg jól ismeri saját lovával kapcsolatosan a kólika veszélyeit. A hideg időben előforduló kólikának azonban egyéb okai is lehetnek, amire jó, ha minden tulajdonos felkészül.

A jutalomfalatok adagolásánál se tévesszük szem elől a lovak takarmányozásának alapszabályait és mindig tartsuk szem előtt a napi takarmányadag egészét.

A kiscsikó születése után már 2 órán belül szopik, és az első hónapban nem is fogyaszt mást, mint anyatejet. A kancatej nemcsak teljes értékű táplálék a csikó számára, hanem immunerősítő is.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy is néz ki lovunk emésztése, milyen sajátosságokra kell figyelnünk, hogy az állat egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Lovunk táplálása rendkívül fontos, hogy elkerüljük a körülményes betegségeket.

Legelés során a lovak általában kikerülik a mérgező növényeket, feltehetően azért, mert korábban már megtapasztalták kellemetlen hatásukat. Előfordul azonban, hogy fiatal, tapasztalatlan állat kerül a legelőre, amely fogyaszt mérgező fajokat is.

A lovak szervezetében a magnézium legnagyobb része (60%) a csontokban található, kisebb, de jelentős, kb. 30%-a az izomszövetben és a fennmaradó kb. 10% a vérben és májban, illetve egyéb területeken.

A ló természetes körülmények között kora hajnaltól délelőttig, majd délutántól késő estig legel, abrakot nem eszik. Háziasított körülmények között viszont abrakot is kap és bizonyos eseteken legelés helyett nyáron is kénytelen szénával beérni.

Orvosi körökben máig vitatott kérdés, hogy az emberi szervezetnek vajon szüksége van a sóra, vagy csupán a sós íz szeretete miatt fogyasztjuk? A lovak magatartása korántsem ilyen bonyolult: ha lehetőségük van rá, a lovak többsége a szervezete működéséhez szükséges mennyiségű sót vesz magához.

Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell.

Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell.

A téli étrendben két ok miatt is szükséges a táplálékkiegészítés: a lónak plusz vitaminokra és emellett plusz energiára van szüksége. A téli szálas takarmány nem rendelkezik olyan tápértékkel, vitamin- és nedvességtartalommal, mint a friss fű, ezért ezt a hiányt pótolni kell.

Évszázadokon át a gyógyfüveket és növényeket gyógyító tulajdonságaik miatt termesztették és manapság kezdjük őket újra felfedezni és használni.

Tombol a nyár, a kertekben zöldell a pázsit, melynek rendben tartása sok vesződséggel jár. Felmerül a kérdés, hogy a fáradságos munkával lenyírt füvet miért is ne adjuk oda lovainknak?

 

LÓGYÓGYÁSZAT

 

A lovak rovarokkal szembeni toleranciája típusonként változó. Van, amelyik sztoikus nyugalommal tűri a légitámadást, mások pedig vadul hessegetik a szárnyas fenevadakat a szériatartozék légycsapóval (farkukkal). A tolerancia függ még a bőr vastagságától és a színtől is.

Általában csak olyan egyszerűen használható gyógyszerek, fertőtlenítők stb. kerülnek be, amelyek használatát nem lehet "elrontani", pontosabban nem lehet vele kárt okozni. A házi patika szakszerű használatához hozzátartozik az is, hogy tudnunk kell, mikor kell állatorvost hívni.

A lovakat számos külső és belső élősködő támadhatja meg. Ezúttal a lovak belső élősködőiről, mindennapi szóhasználattal élve a bélférgességről lesz szó.

A hideg és nedves idők beálltával a lovakra leselkedő több egészségi probléma közül ez egyik, ősztől tavaszig fennálló veszély a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések. A csüdsömör a bőrgyulladás egy formája, amelyet jellemzően baktériumok okoznak.

 

LOVAS FELSZERELÉSEK

 

Beköszönt a hidegebb idő, így előkerülhetnek a takarók.

Reméljük ezzel segítünk nektek, hogy megfelelő takarót válasszatok lovaitoknak. 

Néhány fontos kérdés: 

Ridegen tartjuk, boxban vagy mindkét tartási formában tartjuk? Nyírt vagy nem nyírt? Idős, fiatal esetleg beteg-e?

A lovas felszerelések ápolásának éppolyan természetesnek kell lennie, mint annak, hogy mi is tiszta ruhában járunk. A rendszeres és szakszerű ápolás egyrészt a kulturált kinézetet, másrészt a felszerelések tartósságát, azzal együtt a biztonságos lovaglást szolgálja.

Zablából annyiféle van, mint égen a csillag, ami persze nem könnyíti meg a vásárló kedvű lovas dolgát. A gyártók hirdetéseitől, az oktatók tanácsaitól és a lovastársak jószándékú ötleteitől elbizonytalanítva sokan egyszer ezt, másszor azt a szerkezetet próbálják ki.

Ahány istálló, annyi szokás - van, ahol a természetes tartásra esküsznek, és ezzel együtt igyekeznek minél kevesebb "civilizációs" plusszal felvértezni a lovakat, másutt pedig egy lovasbolt teljes kínálatát aggatják fel a lovakra a segédszáraktól a legkülönbözőbb védőfelszerelésekig.

 

LÓÁPOLÁS

 

Képzeljünk csak el egy lovasbemutatót ellenfényben: egy büszke andalúz mént felemelt fejjel és méltóságteljes kisugárzással. A nézők sorain morajlás fut végig, amikor a szürke ló piruettezni kezd, miközben sörénye a mozgás ütemére lobog a levegőben.

A nyár a legtöbb lovas kedvenc évszaka. Különösen azért, mert ilyenkor megszabadulhatnak a lópucolás fáradalmaitól, egy gyors fürdetéssel helyettesítve azt. Fele annyi idő alatt kétszer olyan tiszta lesz a ló, és a szürke lovak tulajdonosai is végre társuk eredeti színében gyönyörködhetnek.

A ló nyírás szükségességéről biztosan hallottál már, de íme néhány olyan konkrét kérdés, amit a lótartók gyakran feltesznek a témával kapcsolatban.

Most, hogy az igazi nyár és vele a kánikula és a szárazság is megérkezett, fontos odafigyelni a lótulajdonosoknak, hogy elkerüljék lovuk túlhevülését, leégését, valamint a legyek ellen is fel kell venni a harcot.

 

PATAÁPOLÁS

 

A ló patáját is ápolni kell ugyanúgy, ahogy az ember a kezét is bekeni néha. Ilyenkor a pata víztartalmának megőrzése a cél, nem pedig az, hogy színe közelítsen az abszolút feketéhez.

A lovak fele -  kétharmada találkozik valamilyen pataproblémával élete során. A lovasok, lótartók nagy része pedig elvileg tudja is a megoldást: biotint kell etetni vele! De mi is az a biotin? És valóban csodagyógyszer minden patabajra?

Jó pata nélkül nincs jó ló sem - ha lovat vásárolunk, sokszor elsiklunk olyan patahibák felett, amelyeket már a legügyesebb kovács sem tud rendbe hozni, de ugyanígy sok esetben a tudatlanságunkkal akaratlanul is rengeteget ártunk a lovunknak, ha pl. nem megfelelő rendszerességgel szabályoztatjuk a patáit, vagy helytelen takarmányozással tesszük tönkre a korábban egészséges patákat.

Az előző részben a keskeny és a szűk pata példáján keresztül mutattuk be, mi is a különbség egy szabálytalan és egy beteg pata között. Most egy újabb beteg pata kerül vizsgálatra, amely szintén sok esetben megtéveszti még a szakavatott szemlélőt is, ez pedig a mankós állás.

A Pataiskola előző részeiben szabályos és szabálytalan pataalakulásokat, beteg patákat, illetve azok korrigálásának lehetőségeit vettük szemügyre. A sor persze - sajnos - még közel sem teljes, most azonban kicsit más vizekre evezünk, és a patkolás egy-két kulisszatitkába nyerhetünk bepillantást. 

Sorozatunk előző részében a patkolás kulisszatitkaiba nyerhettünk bepillantást. A téma szinte kimeríthetetlen, és ahány patkolókovács, szinte ugyanannyi eltérő vélemény a különféle módszerekről. Egy dologban azonban minden JÓ kovács egyetért: a végeredménynek, a szabályozott patának minél jobban az egészségeshez és szabályoshoz kell közelítenie.

A Pataiskola előző részében a patkolás során elkövetett leggyakoribb hibákról írtunk. Persze a hiba általában nem magában a módszerben, hanem a kivitelezőben rejlik - vagyis többféle módon is eljuthatunk a jó eredményhez, a helyes pataszabályozáshoz, hibás szemlélettel vagy épp hiányos elméleti tudással azonban komoly károkat is okozhat a lónak a kovács.