50.000 Ft feletti rendelés esetén a normál házhoz szállítás INGYENES!    

+36 1 250-1785

webshop@imaginelovas.hu

Hasznos tanácsok

SÉRÜLT SPORTLOVAK TÁMOGATÁSA

IMAGINE Lovas Szakáruház
IMAGINE Lovas Szakáruház
2022.08.14 14:39
SÉRÜLT SPORTLOVAK TÁMOGATÁSA

Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell.

A SÉRÜLT SPORTLOVAK GYÓGYULÁSI FOLYAMATÁNAK TÁMOGATÁSA TÁPLÁLKOZÁSTANI SZEMPONTBÓL


Noha a sérült lovak számára boksz nyugalom és minimális mozgás szükséges hosszabb vagy rövidebb ideig a sérülés függvényében, bizonyos étrendi összetevőkre nagyobb szükségük van, mint az edzések időszakában. A sportlovak jellemzően szigorú napirendje a gyógyulási időszakban felborul, az addig megszokott napi etetési, edzés és képzési rutin eltűnik.

A legtöbb esetben, mikor az állatorvos a sérülést megállapítja a ló számára az edzések véget érnek, visszatér az istállóba és az orvos utasítása szerint vagy egyáltalán nem mozog, vagy csak minimális mértékben.

A SÉRÜLÉSEK ANYAGCSERÉVEL KAPCSOLATOS KÖVETKEZMÉNYEI



A sérült ló étvágya is gyakran csökken a fájdalom, stressz, gyulladás vagy ezek kombinációja eredményeképpen. Ezzel az a probléma, hogy valójában a sérült ló testének megnövekedett energia igénye lenne a gyógyulási folyamat elősegítésére. Ezért van az, hogy az étrendi módosítások nélkül a ló gyakran kerül katabolikus állapotba, amely azt jelenti, hogy az izmok leépülnek, hogy a szervezet a sejtek, a tárolt fehérjék lebontásával biztosítja a gyógyuláshoz szükséges energiát, de a sejtek lebontása miatt a ló legyengül és lassul a gyógyulási folyamat. Ezért fontos, hogy megértsük milyen táplálkozási szükségleteket kell szem előtt tartanunk, amikor egy sérült ló egészségét állítjuk vissza.



TÁPANYAG SZÜKSÉGLET



Az egészséges lovak által naponta felhasznált kalória 90 %-a a testben tárolt zsírokból származik. Ezzel szemben a sérült lovak esetében ez csak kb. 50% (Cubitt). A sérült ló az energia fennmaradó részének kb. 20%-át a tárolt szénhidrátokból és kb. 30%-át a test szöveteinek  lebontásából nyeri. Ezért, az egészséges testi állapot fenntartásához és a gyógyulási folyamat elősegítéséhez a sérült lovaknak megnövekedett fehérje és energia szükségletük van (Cubitt). Továbbá, a nyomelem és vitamin igényük is megnövekedhet.

Jelenleg nincsenek még a beteg vagy sérült lovak energia szükségletére vonatkozóan iránymutató adatok publikálva, de ha a humán adatokból indulunk ki, akkor egy sérült ló energiaigénye valószínűleg 18-22 Mcal / nap (a fenntartási igény 15-16 Mcal / nap az NRC adatai szerint). A sérült lovak fehérje szükséglete is megnő a fenntartási szükséglethez képest, elérheti a könnyű munkában lévő lovak szükségletét, ez egy javasolt iránymutató adat a fehérje szükséglet értékeléséhez (Cubitt).

Ezen kívül a sérült lovak réz, cink, és szelén, valamint az omega-3 zsírsavak igénye is megnő. Gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő szerepe miatt az omega-3 zsírsavak adagolása különösen hasznos a sérült lovak étrendjében.


SÉRÜLT SPORTLOVAK ETETÉSE



Fontos, hogy a sérült ló testtömege maradjon a normális szinten (a bordák nem láthatók, de könnyen tapinthatók, a nyak és a váll szépen egybeolvad a testtel, nincs zsírlerakódás a háton és nyakon). A túl sovány lovak gyógyulása nehézkesebb, mint a normál testtömegűeké.

Jó, ha csökkentjük a cukor és a keményítő bevitelt, ezzel szemben emelni kell az olajok és a rost mennyiségét, hiszen ily módon tudjuk biztosítani a szükséges kalória mennyiségét olyan energiaforrások használata nélkül, amely további viselkedési problémákat vagy ebből adódó sérüléseket, vagy újrasérülést okozna.

Kerüljük a szemes takarmányokat, de adjuk alternatív tápanyagokat, mint pld. a cukorrépa szelet, legyen állandóan elérhető jó minőségű réti széna a ló előtt, és adjuk olajokat az energia szükséglet kielégítésére. Mivel a sérült állatok a gyógyulási folyamathoz a testük fehérje raktárait ürítik ki, ezért fontos a megfelelő formájú és mennyiségű fehérje utánpótlás is. Rendkívül fontos ezek mellett a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok (mikronutriensek) biztosítása a gyógyuló szervezet számára.

Az állatorvossal szigorúan egyeztetve, meg kell vizsgálni a mozgási lehetőségeket, a könnyű, korlátozott mozgatást az izomtónus megtartása érdekében. Úszás, rövid ideig tartó jártatógépben történő mozgatás,  a ló vezetése, esetleg lehetőség kifutóban történő mozgásra, ez mind segíthet a kényszerpihenő időszaka alatt az izomzat karbantartásában is. Ha a sérült lovunk hazaérkezésekor táplálkozástanilag is fel vagyunk készülve a gyógyulási folyamat támogatására, nagy mértékben hozzá tudunk járulni annak zökkenőmentességéhez.

"A ló életben akar maradni, tehát mindent meg fog tenni a gyógyulása érdekében. Nekünk egy lépéssel előttük kell járnunk, hogy biztosítsuk, hogy ne tegyék tönkre saját szervezetüket és adjunk számukra elegendő minőségi tápanyagokat, hogy segítsük a mielőbbi felépülésüket."

A www.thehorse.com cikke alapján összeállította:
Möhöly Christa