50.000 Ft feletti rendelés esetén a normál házhoz szállítás INGYENES!    

+36 1 250-1785

webshop@imaginelovas.hu

Hasznos tanácsok

A LÓ TAKARMÁNYOZÁSA

IMAGINE Lovas Szakáruház
IMAGINE Lovas Szakáruház
2022.08.14 14:39
A LÓ TAKARMÁNYOZÁSA

A ló természetes körülmények között kora hajnaltól délelőttig, majd délutántól késő estig legel, abrakot nem eszik. Háziasított körülmények között viszont abrakot is kap és bizonyos eseteken legelés helyett nyáron is kénytelen szénával beérni.

A ló takarmányozásánál abból kell kiindulnunk, hogy alapvetően legelő állat. Ez azt jelenti, hogy emésztőrendszere a folyamatos, kis mennyiségű táplálék felvételére van berendezkedve, ezért takarmányozása során is arra kell törekednünk, hogy minél többször, kis adagokban kapja meg napi betevőjét. Ez egy átlagos hobbiló esetében napi 8-10 kg jó minőségű réti szénát, 1-2 kg abrakot és némi nyalósót jelent.

Természetesen ez függ a fajtától, a kortól, a munkavégzéstől, de az adott egyed takarmányhasznosításától is. Például az erős igénybevételnek kitett munkalovak, vagy éppen a fejlődésben lévő csikók abrakadagja nagyobb, mint egy kisebb igénybevételnek kitett felnőtt hobbilóé. Nézzük, milyen takarmányok közül válogathatunk!


SZÁLASTAKARMÁNYOK



A ló természetes körülmények között kora hajnaltól délelőttig, majd délutántól késő estig legel, abrakot nem eszik. Háziasított körülmények között viszont abrakot is kap és bizonyos eseteken legelés helyett nyáron is kénytelen szénával beérni. Tehát a széna az alaptakarmánya, ezért az legyen jó minőségű és mindig elérhető az állat számára. 

A szálastakarmányok közül a leggyakoribb a réti széna. Ennek fehérjetartalma csekély, energiatartalma közepes és rosttartalma magasabb, mint a lucernaszénának. A szénát etetéskor érdemes meglocsolni, így nem olyan száraz és megkötjük a benne lévő port.

Szénának a virágzás előtti vegetációs fázisban lévő növények alkalmasak, ebből készíthető a legjobb minőségű takarmány, amely zöldes színű, ropogós és nem poros.

A lucernaszénát lovak takarmányozására csak speciális esetekben ajánlják. Vemhes és szoptatós kancának és növendék csikóknak jó fehérjeforrás, de csak szoktatás után. Sose etessük vizesen, szénaként a legmegfelelőbb. Nem lehet penészes, lehetőleg kevés levélpergési vesztesége legyen. Ha túl későn kaszálják, nagyon száras, a lovak úgy nehezen emésztik.

A széna mellett fontos, hogy valamennyi szalmát is egyen a ló. Erre a zabszalma, vagy a búza- és zabszalma keveréke a legalkalmasabb. Fontos, hogy ha a ló nem szalmán, hanem másfajta almon (pl. forgács, darált, portalanított szalma stb.) áll, akkor is kapjon naponta szalmát, amit elfogyaszthat. Mennyiségileg ez körülbelül azonos a szénával, ám csak rostpótlásra szolgál.

Tavasszal és nyáron a legjobb a zöldtakarmány, akár legeltetett, akár kaszált formában. Fontos azonban az átszoktatás időszaka: vagy hagyjuk egyre többet legelni, vagy fokozatosan emeljük a ló zöldtakarmány-adagját. A zöld pillangósok etetését kerüljük. A kaszált zöldet mindig kiterítve tároljuk etetésig, hogy ne fülledjen be. A fűnyíróval vágott fű nem ideális, mert túl rövidek a rostok, így gyakran összeáll, bélsárrekedést okozhat, valamint könnyebben befülled.


ABRAKTAKARMÁNYOK


A ló háziasításával folyamatosan került előtérbe az abraktakarmányok etetése. Ennek az a magyarázata, hogy az abrak koncentráltabb takarmány a szénához képest, erős fizikai igénybevétel esetén is megfelelő tápanyagot és energiát biztosít a lónak.

A legáltalánosabb abraktakarmány a zab. Etethető egészben, darálva, vagy roppantva. Amennyiben egészben adjuk, érdemes fél-egy órával az etetés előtt beáztatni, így könnyebben megrágható és emészthető a lovaknak. A roppantott, vagy darált zabot nedvesítve etetjük, hogy a ló ne lélegezze be az apró takarmányszemcséket. Melegben nem szabad azonban hosszú ideig áztatni, mert hamar megerjed.

Jó étrendi hatású abrakféleség az árpa. Külső burka szorosabban tapad a maghoz, mint a zabé, ezért szokták roppantva vagy zúzva is etetni. Tápanyagtartalma a zabhoz hasonló, bár energiában annál kicsit gazdagabb.

A harmadik leggyakrabban használt abrak-alapanyag a kukorica. Általában kis mennyiségben, darálva etetjük zab vagy árpa mellett. A csöves kukorica egyrészt rost, másrészt elfoglaltság – eljátszik vele a ló, míg megeszi, és egy-két cső nem árt. A lovak jobban izzadnak tőle, ezért főleg télen etetik a plusz energia miatt, amit ad.


LÉDÚS TAKARMÁNYOK


A lédús takarmányok jó étrendi hatásúak: ízletesek, javítják az anyagcsere-folyamatokat és kellemes változatosságot biztosítanak a lónak. A lovak egyik kedvence a sárgarépa. Ebből a naponta akár 2-4 kilogrammot is elfogyaszthatnak. Magas karotintartalma miatt különösen ajánlott csikóknak és szoptatós kancának. Fontos, hogy a répát etetés előtt jól tisztítsuk meg és az, hogy fagyasztva soha ne adjuk.

A takarmányrépa és a cukorrépa étrendi hatása a sárgarépáéhoz hasonló, de karotint a cukorrépa nem, a takarmányrépa pedig csak nyomokban tartalmaz. 

A gyümölcsök közül az alma és a körte szintén jó kiegészítő takarmány lédússága, ízletessége és eltarthatósága miatt. Nyáron görögdinnyével, takarmánytökkel is meglephetjük kedvencünket. Vannak lovak, akik kedvelik a banánt, narancsot, fügét, datolyát, szőlőt és egyéb gyümölcs- és zöldségféléket is.

Szilvát, őszibarackot és egyéb csonthéjasokat ne etessünk a lóval, mert az éles részek károsíthatják a beleket, emellett a szilva magja ciánt tartalmaz, ezért erősen mérgező.

A lónak adott zöldség, gyümölcs mindig legyen tiszta, egészséges. Fagyott, rohadt, penészes, földes zöldség és gyümölcs lónak nem való. Fontos, hogy puffasztó hatású zöldségféléket (káposzta, karalábé, karfiol, hüvelyesek) ne etessünk és kerülni kell a frissen permetezett gyümölcsöket is. A zöldségeknél, gyümölcsöknél is vigyázzunk, hogy egyszerre ne adjunk túl sokat, hiszen itt is fennáll a túletetés veszélye. 

 

TÁPOK, TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐK, VITAMINOK

Manapság egyre elterjedtebbek aló számára kifejlesztett tápok. Ezek lehetnek önállóan etethetők, vagy kiegészítők is. Előnyük, hogy aló különböző fejlődési fázisainak igényei szerint tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ízük miatt a ló ezeket is szereti.


KENYERET A LÓNAK?


Egyetlen fenti kategóriába sem sorolható, viszont széles körben elterjedt rossz gyakorlat a (száraz)kenyér etetése. A lóval kizárólag kis mennyiségű, teljesen keményre száradt kenyér etethető, minden más esetben megbetegedéshez vezethet.



Címkék: takarmány, széna, lucerna, szalma, abrak, zab, árpa, kukorica, lédús takarmány, zöldség, gyümölcs, répa, alma, dinnye, körte, táp, vitamin, kenyér


Szerző/Forrás:Háziállat Magazin