50.000 Ft feletti rendelés esetén a normál házhoz szállítás INGYENES!    

+36 1 250-1785

webshop@imaginelovas.hu

Hasznos tanácsok

BIOTIN

IMAGINE Lovas Szakáruház
IMAGINE Lovas Szakáruház
2022.08.14 14:39
BIOTIN

Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell.

A Biotin az egyik legfiatalabb vitamin, 1935-ben fedezték fel, mint „Koenzim-R”, kémiai szerkezetét 1942-ben határozták meg. B7-vitamin, H-vitamin, Koenzim-R. Kéntartalmú vitamin. Neve a német Haut = bőr szóból származik, mivel hiánya bőrhámlást okoz. Számos enzim koenzimje, amelyeknek szabályozó szerepük van a szénhidrát- és lipid anyagcserében. Felszívódását segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán.

Az emberek számára is fontos, a mai kutatások szerint a biotin mindkét típusú cukorbetegség esetén segít a vércukor szint kontolljában. A biotin szabad és kötött formában is jelen lehet az élelmiszerekben. Jó biotin forrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények. Hiányakor túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet.

És a lovaknál?
Az 1940-es években folytatott kutatások szerint a lovak táplálékában megtalálható biotin mennyiség a szükségleteikhez elegendő. Az elmúlt évtized kutatásai azonban már azt mutatták, hogy a biotin szervesen kötött formában fordul elő, és biológiailag nem áll rendelkezésre. Nagyon kis napi mennyiség szükséges ugyan, de a biológiailag rendelkezésre álló források mégsem biztosítanak elegendő mennyiséget a lovak szükségletének kielégítésére és ezért táplálékkiegészítése szükséges.

Szerepe:
A teljes biokémiai ciklusban szerepet kap, a növekedés, a felszívódás, az epidermális szövetek karbantartása, a normális csontfejlődésben és a szaporodásban szerepe van. Két fontos enzim funkciója a zsírsavszintézis és a glükoneogenezis, vagyis a glükóz szintetizáció. Tehát segít a zsírok, fehérjék és glükóz szintetizálásában, javítja a csont, pata és szőrzet minőségét.

A szervezetben előállítása:
A bélflóra baktériumok szintetizálják.

Hiánya:
A pata állapotának leromlását és a vedlési időszakban nehéz szőrváltást, nagymértékű hiánya esetleg szőrhullást is eredményezhet.

Túladagolás:
A szervezet csak nagyon kis mennyiségben tárolja, és mivel vízben oldódó vitamin, túladagolni nem lehet, a felesleg a vizelettel kiürül.

A felnőtt lovak napi szükséglete alapvetően jó kondíció esetén napi 2-4 mg, de fajtánként, életkoronként és a lovak munkavégzésének intenzitásától, az éghajlattól és egyéb tényezőktől függően is változik ez a mennyiség. A pata, bőr vagy szőrzet állapotának javításához napi minimum 15 mg a szükséges adag. A tápanyagok biotin tartalmának meghatározása nagyon nehéz, mivel kis mennyiségben fordul elő, komoly biokémiai laborelemzéssel határozható meg.