Avagy miért nem szabad fűnyírózott füvet etetni lovainkkal?!
A fűnyíróval levágott fű több szempontból is alkalmatlan a lovak számára, etetésével nagy veszélynek tehetjük ki kedvencünket, amely akár halállal is végződhet.
Az egyik ilyen probléma, a vágott fű szálhosszúsága, vagyis inkább rövidsége. A lovak a legelés során a fűnyírónál hosszabb növényi részeket harapnak le, melyek rágására hosszabb időt kell, hogy fordítsanak, miközben több nyál termelődik. A nyál nemcsak a falat nedvesítésében, de az optimális pH érték kialakításában, a gyomornyálkahártya védelmében is fontos szerepet tölt be.
Az elégtelen nyáltermelés miatt előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb „száraz” fűcsomók tömik el a nyelőcsövet, esetleg a vékonybél valamely szakaszában okoznak részleges vagy teljes elzáródást, mely az állat halálához is vezethet megfelelő beavatkozás hiányában.
A vágott fű elfogyasztása kisebb energiabefektetést igényel a ló részéről, mint a legelés, így azonos idő alatt sokkal több takarmányt tud így behabzsolni, ami a gyomor megterhelését okozhatja.
A hirtelen felvett nagy mennyiségű fű különösen a szezon kezdetén, illetve zöld etetéséhez nem szoktatott lovak esetében enyhébb-súlyosabb kólikához, esetleg savós patairha-gyulladáshoz vezethet.
A fűnyírózott fű etetése során lovunkat megfosztjuk a válogatás lehetőségétől. A természetben a lovak ösztönösen kerülik a számukra mérgező növényeket, a fűnyíróval levágott fűkeverék etetésekor viszont esélyük sincs, miközben a kertből származó „csemege” ráadásul nagyobb százalékban tartalmazhat valamilyen mérgező összetevőt, mivel a szépségükért ültetett dísznövények jelentős hányada rendelkezik ilyen hatással. Nemcsak növényi részeket, de a véletlenül belekeveredett idegen tárgyakat (madzag-, zacskó-, drótdarab, stb.) sem tudja ily módon kikerülni a lovunk, amelyek szintén súlyos elváltozásokat okozhatnak emésztőrendszerükben.
További problémát jelent, hogy a vágás után a növényi anyagcsere még tovább folytatódik, mely során a beltartalmi érték romlik, miközben káros anyagcseretermékek keletkeznek. A nyári melegben a zúzalék könnyen befülled, penész és egyéb mikroorganizmusok szaporodnak el a belső rétegekben. A fermentáció az emésztőrendszerben is folytatódik, mindeközben nagy mennyiségű gáz keletkezik. Lovunk ebben az esetben is erős kólikás nyugtalanságot fog mutatni.
A kultúrkörnyezetből származó fű esetén vegyi anyagok jelenlétével is számolni kell, így gyomirtót, műtrágyát, a fűnyíróból származó kenő-, illetve üzemanyagot is tartalmazhat a ló takarmánya, melyek mérgezéshez vezethetnek.
A műtrágya nemcsak közvetlen felvétellel, hanem kontaminált növények és víz útján is okozhat mérgezést, bár nálunk szerencsére ritkán fordul elő, a kockázat a használati utasításban foglaltak betartásával tovább csökkenthető. A tünetek a felvett szer fajtájától függően sokfélék lehetnek: kólikás nyugtalanság, hasmenés, légzési nehézség, szívritmuszavar, rohamok, vagy akár halál.
Fontos, hogy bármilyen mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk állatorvost , és már telefonon tájékoztassuk az általunk feltételezett problémáról!
Összességében elmondható, hogy a fűnyíróval levágott fűnek a komposztálóban a helye, lovainkat pedig fokozatos szoktatás után a számukra biztonságosan előkészített legelőn legeltessük.
Dr. Bódai Emese
SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő